В Буховци за 14-и път ще се проведе Празник на мекицата“

...
В Буховци за 14-и път ще се проведе Празник на мекицата“
Коментари Харесай

Наслада за всички сетива: Ето къде може да опитате и да се насладите на най-вкусните мекици

В Буховци за 14-и път ще се организира  „ Празник на мекицата “ на 14 септември - Кръстовден.

Събитието, което не е прекъсвано през годините, е част от Националната стратегия „ Европейски дни на наследството “ 2024, заяви Светослава Русева от отдел „ Култура “ към Община Търговище.

Празникът се провежда от Народно читалище „ Развитие - 1906 “ в селото , разясни секретарят на културната институция Здравка Бонева. От първото издание до момента не е прекъсвана откритата към този момент традиция.

" Само по време на пандемията от ковид празникът е минал единствено с локални хора, без посетители извън " , напомни секретарят. " Всичко по време на празника на 14 септември ще е съобразено със строгия пост, който църквата отрежда - „ говее се за кръста “ , изясни Бонева.

Тестото за мекиците, в което ще бъдат вложени 100 кг брашно, ще е без яйца . То ще бъде авансово забъркано и предоставено на уредниците от компания, която има сладкарници в Търговище. Заради поста домакините няма да оферират сирене и млечни произведение към мекиците.

И тази година ще има базар за локални производители и читалища от района . Бонева изясни, че записаните за присъединяване културни институции са три, само че до събота могат да се включат и други искащи.

Земеделски стопани от селото ще оферират създадени от тях картофи и зеле . Сладкарка от Търговище с корени от селото за следващ път ще изнесе ръчно направени изкушения, която могат да бъдат открити и в сладкарница „ Захарно петле “ в града.

Сладкарски щанд с торти ще има и ученичка от Гимназията по туризъм и хранително-вкусови технологии от Търговище. В събота в Буховци ще ухае на прясно приготвени мекици - на три огнища навън 15 души ще пържат обичайните тестени произведения. 

Различното тази година е, че за положителното въодушевление на локалните и гостите ще се погрижи оркестър „ Фолк магия “ с певица от Шумен.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР